COPE er et arbejdsfællesskab, som er forankret i de historier, der binder os sammen med et ønske om at skabe bedre livstrivsel for flere. Ud over vores uddannelsesmæssige baggrunde og faglighed, kan vi også bidrage med viden, indsigt og egne erfaringer. Netop dén kombination udgør selve fundamentet i COPE. Alle har vi prøvet på egen krop, hvordan det er, at blive ramt at sygdom, stress eller ulykker.
COPE er indrettet som en fleksibel arbejdsplads forankret i et fællesskab, hvor kolleger kan løfte hinanden og blive styrket sammen. Målet er at skabe bedre trivsel - i livet og i arbejdslivet - for os selv og for de mennesker vi hjælper, hvis livsvilkår er udfordret på det fysiske, psykiske, arbejdsmæssige eller sociale plan. For dem, som har brug for en kærlig håndsrækning for at finde fodfæstet igen.
Vi har en bunden opgave i dagligt at bidrage til at tage ansvar for vores egen og for vores fælles trivsel. Vi har for længst indset, at der ikke findes en nem løsning i vores arbejde - og derfor giver det mening, at det netop er vores passion og fælles drivkraft, vi byder ind med til hinanden og til vores borgere og samarbejdspartnere, der udgør kerneværdien hos COPE.
Hos COPE vi ekstra opmærksomme på at skabe plads til kolleger, der af den ene eller den anden grund, ikke kan ansættes på ordinære vilkår. I vores team er ingen fuldtidsansatte. Alle er ansat på deres faglighed og under hensyn til deres behov for et fleksibelt arbejdsliv eller blot et ønske om at sammensætte det på en måde, der understøtter deres trivsel bedst muligt. Det er til stor gavn for alle.
Det er sammen med andre vi trives og lærer nyt. Derfor vægter vi relationen højt. Trygge rammer og et sikkert rum er et vigtigt udgangspunkt for, at positiv forandring kan finde sted gennem et rummeligt og tillidsfuldt samarbejde mellem borger og konsulent.
Anerkendelse
Alle mennesker har brug for positiv inspiration, anerkendelse og støtte for at udvikle sig. En anerkendende opmærksomhed øger vores selvværd, giver os mod på nye udfordringer og giver os lysten til at løse vores udfordringer eller at søge hjælp til det.
Ligeværdighed
Vi møder borgeren med ligeværdighed og medmenneskelighed,
vel vidende at vi har forskellige roller i samarbejdet. Vi har et særligt ansvar for, at den enkelte borger føler sig værdsat og imødekommet med værdi og som ligeværdige mennesker.
Helhedsorienteret
Vores tilgang til borgeren er helhedsorienteret, hvilket vil sige, at vi ser den enkelte borger som et helt menneske. Vi kigger på udfordringerne gennem holistiske briller og anskuer det som flere sider af samme sag og hvor krop og psyke hænger sammen.